Utrustning för att köra motorcykel

Att köra motorcykel tillhör ju våren och sommaren och de flesta längtar efter att få starta upp sitt vrålåk och ta en tur längs med landsvägarna, hur skyddad är du på en motorcykel då? Inte alls skyddad egentligen om man tänker efter.

Mc kläder, skyddar de mot skador?

Mc kläderna skyddar mot ytliga skador och hjälmen mot skallskador, den skyddar mot alla sorters slag mot huvudet så länge du har den på dig såklart, samt att den är rätt satt på huvudet och sitter bra och som den ska. De kläder människorna har på sig när man åker motorcykel är en sorts skyddsanordning mot skador och också mot vind och kyla. Nästan all utrustning är gjort i skinn just för att detta material har bäst slitageskydd. Skulle man åka omkull på en motorcykel så skyddar kläderna mot uppskrapade knän, ben, armar och armbågar exempelvis. I vissa klädesplagg så sitter det integrerad förstärkning i armbågar och knän.   Det finns speciella västar man tar på sig för att skydda ryggen extra mycket om man mot all förmodan är med om någon olycka.  Det finns många olika utföranden av alla sorters utrustning och kläder.  Handskar ger ett bra grepp om styranordningen samt att det skyddar mot kyla, vind, sol, stänkande grus från körbanan och även om man skulle köra omkull så minimerar man risken att skrapa upp knogarna till exempel.  Skor ska ge ett stadigt grepp om stödpinnarna, skorna ska sitta stadigt och kännas bekvämt på foten. Dessa skor har oftast högre skaft och det ger ett bra skydd om du skulle köra omkull, de skyddar även mot värmen som motor och avgassystem utgör vid en körande motorcykel.  Jackan, byxorna eller om man väljer en overall har en helskyddande effekt mot all sorts omkull körningar i stort sätt. När du väljer kläder som är lämpade för att åka motorcykel är det viktigt att du väljer de som är CE- godkända, de uppfyller alltså ett krav gällande säkerheten.

Mc kläder, skyddar de mot skador?

Vanliga skinnkläder har ett tunnare material och uppfyller därför inte kraven för att användas som skyddsutrustning. Det materialet kommer garanterat att slitas upp om du kör omkull och skrapar i på asfalten.  När du väljer kläder är det inte bara att gå in i en butik och köpa ett set, det är också viktigt att det känns skönt och bekvämt med hela utrustningen på dig.  Sen ska du också hitta något som är snyggt såklart och som passar just din stil.  Det viktigaste och som faktiskt är lag på när du ska ut och köra motorcykel det är såklart hjälmen, och det gäller även för din medpassagerare om du har en sådan.  En godkänd hjälm ska vara tillverkad av kompositmaterial eller glasfiberarmerad plast, lagret innanför skalet (det yttersta som syns på en hjälm) ska innehålla exempelvis frigolit fast i tätare format.  Ett visir i hjälmen eller också mc-glasögon är viktigt då det skyddar ögonen mot damm och grus. En bra ventilation ska finnas i hjälmen annars riskerar du att få imma i visiret när du åker och det medför en livsfara då din sikt utåt blir nedsatt.  Se till att skydda dig innan du åker ut med din motorcykel.