Skaffa körkort motorcykel

Funderar du på att skaffa motorcykelkörkort? Kanske har du sett alla andra som glider runt på de svenska vägarna på sina motorcyklar. Kanske tycker du att det verkar som något för dig? Att åka motorcykel är en enormt härlig känsla av frihet, och om du är sugen på att testa något nytt, så rekommenderar jag absolut att du tar MC-kort, köper en motorcykel och ger dig ut på vägen. Men kanske känner du dig osäker över hur allting fungerar. Vad ska man ta för körkort, vad behöver man tänka på, och hur mycket kostar det att ta körkort för motorcykel? Alla dessa frågor ska jag försöka besvara i den här artikeln.

Skaffa körkort motorcykel

Olika slags körkort för motorcykel

Om du är under 18 år är det körkort A1 som gäller. då kan du börja övningsköra redan när du är 15 år och 9 månader. A1 avser lätt motorcykel, vilket omfattar alla motorcyklar under 125 kubik och 11 kilowatt. Om du är över 18 så kan du så klart gå på de tyngre grejerna direkt, men om du yngre kan det vara smart att skaffa A1-körkort först – även om du inte är direkt sugen på att köra lätt motorcykel. Om du skaffar A1-körkort som ung så kommer det nämligen bli enklare att ta riktigt MC-kort. Du har ju redan en del trafikvana och du kommer antagligen kunna spara en del pengar på övningskörning.

Nästa steg är körkortet A2. Detta kort kan du ta när du har fyllt 18 år, men du kan börja övningsköra redan ett halvår tidigare. Med A2 för du köra motorcyklar med en nettoeffekt upp till och med 35 kilowatt. Och även om du har siktet inställt på tyngre motorcyklar, så är det bra att ta även A2. När du har haft A2 i två år får du nämligen ta nästa MC-kort, nämligen A. Utan A2 måste du annars vänta tills du fyller 24 år. Men om du tar A2 när du är 18 kan du alltså ta A när du är endast 20 år gammal. När du har tagit ditt A-körkort får du lov att framföra samtliga motorcyklar.

 

Hur mycket kostar det att skaffa motorcykelkörkort?

Hur mycket det kommer kosta att skaffa ditt motorcykelkörkort är svårt att svara på. Räkna med ungefär 6 000 kronor för alla obligatoriska kostnader såsom riskutbildningarna och själva uppkörningen. Så du behöver åtminstone en sådan summa. Sedan beror det lite på hur mycket du kan övningsköra själv och hur många lektioner du måste köpa. En rimlig uppskattning är dock runt 25 000.

Hur mycket kostar det att skaffa motorcykelkörkort?

Ett tips kan vara att köpa ett par lektioner inledningsvis så att du kan få grunderna av en körskollärare. Sedan kan du försöka övningsköra med någon du känner för att mängdträna. När du börjar känna dig bekväm i körningen och tror att du börjar bli redo för uppkörning kan det vara klokt att återigen köpa några lektioner för att få några sista tips.

 

Skaffa körkort till motorcykel – tips

Mina främsta tips för dig som är sugen på att skaffa körkort till motorcykel är att öva, öva, öva. Hitta någon som du kan köra tillsammans med. Och öva på att åka långsamt. Det är inte enkelt att hålla balansen och styra när man kör långsamt med en tung motorcykel på 200 kg. Det kräver träning. Nästa tips är som sagt att börja ung, och skaffa A1-körkort. Då har du redan en del teknik och körvana när det är dags att ta de tyngre korten.