Motorsportsföreningar i Sverige

I Sverige finns det många olika motorsportsföreningar, som bland annat Göteborgs MF, Gotlands MF:s BK, Getinge MK och Mölndals Dragracingförening. Motorsportsföreningar finns i många olika delar av Sverige och är lätta att bli medlem i. Priserna kan variera för att bli medlem, däremot har majoriteten av föreningarna 300 kronor i medlemsavgift. Dessa motorsportsföreningar håller i olika evenemang, så som tävlingar, träningar och träffar. Det finns flera olika grenar inom motorsport, som exempelvis dragracing, rally och folkrace. Motorsportsföreningar är till för att samla motorsport intresserade och skapa en starkare gemenskap. Dessa motorsportsföreningar har även regler och lagar att följa. De flesta som sitter i en förening har oftast utbildning inom mer än en motorsportsgren och har mycket kunskap inom de olika grenarna.

Motorsportsföreningar i Sverige
Motorsportsföreningar i Sverige

Tävlingar och licenser

Inom motorsport finns det många olika grenar som du kan tävla i. För att kunna delta och tävla bör du ha en licens. Det finns tre olika typer av licenser att kunna få, nationell-, debutant- och internationell licens. För att få en licens måste du genomföra en utbildning inom den sportgrenen du vill ha licens för. För att utbildas bör du som deltagare i utbildningen för den aktuella sportgrenen erhålla och respektera de regler som gjorts av utbildningsanordningen.

Utbildningen måste genomföras av en godkänd utbildare. Efter utbildningen bör du kontakta förarutbildningen där du får en ansökningsblankett. Efter att du har gått utbildningen och har fått hem ansökningsblanketten behöver du göra körprover. Blir du godkänd på körprovet kan ansökningsblanketten dateras och signeras av arrangören.  Om du har fått ett godkännande på din ansökning så har du klarat de kriterier som finns för att få en licens. Är du under 18 år kan du också söka licens, men inte vilken licens som helst, du måste då söka en juniorlicens, detta ger dig rätten att delta i de motorsportstävlingar som finns tillgängliga för personer under 18 år.

Medlemsförmåner

Som medlem i olika motorsportsföreningar har du som medlem olika förmåner, dessa förmåner kan variera från förening till förening. Exempelvis har vissa förmånen att få kunna gå gratis på vissa motorsportstävlingar. Medan andra har rabattkoder till olika webbshoppar. Det finns även sådana förmåner som ger dig som medlemsförtur att kunna köpa biljetter före alla andra icke-medlemmar. Du kan även som medlem få kläder från föreningen, så som t-tröjor, luvjackor och mycket mer. Den förmånen som finns hos många föreningar och som många medlemmar uppskattar är rabatten på försäkringar till exempelvis deras garage, bilar och allt vad gäller motorsport.

Möten inom de olika föreningarna

Inom de olika motorsportsföreningar som finns i Sverige brukar de ha obligatoriska möten någon gång under året, där alla medlemmar träffas och pratar hur de ska förbättra och utveckla deras förening. De planerar också vilka olika evenemang de ska fixa och vad och vart dessa evenemang ska ta plats någonstans. De pratar också om vilka sponsorer de ska kontakta för framtida samarbeten. De medlemmarna inom de olika föreningarna är väldigt engagerade och gör allt de kan för att följa alla regler och föra vidare motorsporten i generationer.

Möten inom de olika föreningarna
Möten inom de olika föreningarna