Motorcykel med barn

Att åka motorcykel är det bästa jag vet – efter att spendera tid tillsammans med mina barn. Därför är det såklart superkul att även barnen har blivit stora nog att kunna följa med ut med hojen. Och lyckligtvis verkar de också tycka att det är roligt och spännande att åka motorcykel! Men det kan vara lite krångligt att åka ut med små barn; det ställer så klart högre krav både på säkerhet och planering.

Motorcykel med barn

Du behöver ha med dig mer saker och planera så att det finns rastplatser och eventuellt plats att sova på någonstans på vägen om ni ska åka långt. När jag åker ensam kan jag bara ge mig ut och köra. Men med barn ställs högre krav. I den här artikeln tänkte jag dela med mig av min erfarenhet om detta.

Planering

Att åka motorcykel med barn ställer så klart högre krav på planering. Det går inte att på samma sätt hoppa på hojen och bara dra iväg. Om du ska åka en längre sträcka är det viktigt att du har koll så att det finns matställen längs vägen och att ni har något ställe att checka in och sova på. Det är inte roligt att åka med barn och inte hitta någonstans att övernatta på. När man är ensam har man större frihet att köra på sent på kvällen, men när barn är med förändras situationen. Planera hellre kortare turer och se till att ha gott om tid.

Packning

Även angående packningen gäller det att planera lite extra noggrant. Förutom den nödvändiga utrustningen, kan det vara bra att ta med något extra varm: en tjock och varm tröja eller en varm filt, att dra fram ifall det skulle blir kallt. Fundera även över vädret – finns det risk för regn? Och i så fall, behöver du packa ned något extra för att klara av väderskiftet? När du åker motorcykel med barn behöver du alltid packa ner lite extra, så att du är förberedd på olika situationer som kan uppstå. Det är en sak att själv hamna i en skur och blir blöt, men det är inte kul om ditt barn blir blött och börjar frysa.

Packning

Tänkt också på mat. Du själv kanske kan hålla dig om det dröjer lite extra tid innan ni hittar ett bra matställe, men barn behöver äta lite oftare. Se därför till att packa med lite extra matsäck – frukt, smörgås eller liknande, även om du vet en bra restaurang på vägen.

 

Säkerhet

Först och främst måste du lyssna på barnet. Det ska vara roligt att åka motorcykel med barn, och barnet måste vilja åka med. Om barnet tycker att det är otäckt eller läskigt finns en risk att det uppstår jobbiga, trafikfarliga, situationer ute på vägen. Men om barnet vill åka med gäller det att göra färden så säker som möjligt. Det först du behöver göra är att köpa en riktigt bra hjälm. Tänk på att barn har svaga nackar, och hjälmen behöver därför vara lätt men stark. Det säkraste är givetvis om barnet åker i en sidovagn. Där kan de sitta stabilt och bekvämt. Om barnet är stort nog för att sitta bakom föraren och hålla fast sig självt, går det även bra att åka utan sidovagn.