Körkort för motorcykel

Körkort till motorcykel är något som många drömmer om. Att köra motorcykel är ofta förknippat med en känsla av frihet. Det är enkelt att ta sig runt och man känner vinden och lukter på ett helt annat sätt än när man åker bil. Oavsett om man har körkort för andra fordon så behöver man göra både teoriprov och uppkörning. Det går att både ta hjälp av en körskola och sköta det själv privat. Det första som man ska göra är att söka tillstånd hos transportstyrelsen. Det är de de som bestämmer om man får tillstånd att börja övningsköra motorcykel.

För att bli godkänd till körkort behöver man gå både en risketta och en risktvåa. Riskettan går igenom faror i trafiket som att droger och körning inte hör ihop och andra risker i trafiken som exempelvis trötthet. Riskettan är helt och hållet en teoretisk utbildning. Risktvåan däremot är en praktisk utbildning som ska göra föraren van vid att upptäcka faror som snabbt kan dyka upp. Det är sällan någon blir underkänd på någon av dessa utbildningar utan det handlar mer om att visa att man är intresserad av att lära sig och utvecklas inom området.

Motorcyklar finns i olika klasser utifrån hur kraftfulla man vill köra. Läs på om de modeller som intresserar för att veta vilket körkort som är aktuellt. Generellt är de med mindre effekt också smidigare och enklare att hantera. Även om man väljer att övningsköra helt och hållet privat rekommenderar man ändå att ta någon lektion för att få tips och trix kring vad man ska tänka på. Det kan handla om vart man ska placera motorcykeln på vägen eller hur man ska titta för att upptäcka döda vinkeln. Små saker som de kollar lite extra på vid en uppkörning.

Köra motorcykel som hobby

börja från tidig ålder

Det finns möjlighet och köra motorcykel också utan körkort. Ett alternativ är att köra cross. Då får man köra på inhägnat område under ordnade former. Många börjar att köra redan från tidig ålder och kör runt på en grusbana med hopp. Cross finns i många olika storlekar och utförande allt utifrån hur van man är att köra sedan tidigare. Den som inte vill köra runt på grus- eller sandbana kan välja att köra enduro. Skillnaden är då att man kör på olika banor i skogen. Ofta ska man ta sig över både stockar och stenar som kan vara väldigt hal och en stor utmaning.

För den som vill tävla inom området finns det många tävlingar att välja mellan. Allt från små lokala till stora folkfester som GGN, Gotland Grand National, som går av stapeln varje år. Den tävlingen lockar till sig förare från hela världen och har de senaste åren också direktsänds för den som gärna vill titta och är intresserad.

Vill man testa och köra innan man väljer och köpa en motorcykel kan man alltid kontakta den lokala klubben. Ibland finns möjligheten att låna en klubb cykel eller av någon medlem. Ofta är det stor gemenskap på dessa klubbar och nya medlemmar välkomnas.