Kända motorcykeltävlingar

Få sporter är väl så roliga och spännande att titta på som motorcykeltävlingar.

Kända motorcykeltävlingar

Kanske är det faran och farten som lockar. Runt om i världen finns det en mängd tävlingar som är kända och en del som fått näst intill legendarisk status. Utbudet och variationen är stor. Intresset för motorcyklar är stort i Sverige med över 300 000 motorcyklar på vägarna. Alla dessa är självklart inte intresserade av racing, men samtidigt är där många som inte själva har cykel som bara njuter av att se på dessa, på tv eller live. Det finns som sagt en mängd olika former av motorcykelracing. I Sverige har under perioder motocross varit populärt. Håkan ”Carla” Carlqvist blev en känd svensk här. Supercross är inomhusvarianten av detta. Även Enduro och en variant är sådana som körs längre sträckor på land, så kallad Cross-country har stora tävlingar. Sverige är ett av de stora länderna för speedway med Tony Rickardsson som känd profil. Runt världen är kanske ändå roadracing den mest populära formen av motorcykelracing och den man först kommer att tänka på.

Roadracing

På Isle of Man körs årligen en av de mest legendariska och kända roadracing tävlingarna. Den heter Isle of Man Tourist Trophy. Faktum är att den anses vara världens äldsta race av detta slag för motorcyklar. Den har tidigare varit både deltävling i VM och Storbritanniens Grand Prix, men så är inte fallet numera. Redan 1907 så började tävlingar hållas här. Då var banan något kortare men sedan 1911 så har tävlingarna flyttats till nuvarande banan som heter Snaefell Mountain Course och som är cirka 60,72 km lång. Tävlingen har ett rykte om sig att vara den farligaste motortävlingen i världen. Antalet dödsfall räknas numera sen starten i tresiffriga tal och även åskådare har omkommit under tävlingar. Åtta olika priskategorier finns, däribland seniortrofén, beroende på vilken klass man väljer att tävla i.

Cross-country rally

En av de mest kända uthållighets- och terrängtävlingarna är det legendariska Dakar rallyt. Tidigare hette det Paris-Dakar då det gick mellan dessa städer men numera så hålls tävlingen i Sydamerika på grund av oroligheter i de afrikanska delarna av racet. Denna tävling har en mängd olika fordonsklasser, men bland motorcyklar så är kravet att man högst får ha 450 kubiks cyklar. Även detta race har plågats av olyckor och dödsfall. Elva stycken motorcyklister och ett stort antal personer som inte haft någon koppling till tävlingarna har mist sina liv. Racet är ett uthållighetsprövande race som går över vanliga vägar samt olika terränger. Längden på banan varierar men normalt är det runt 14 dagar långt tidsmässigt. Eftersom det är en uthållighetstävling så blir det många som inte klarar av att fulfölja hela tävlingen utan tvingas bryta.

Cross-country rally

Enduro

Endurofantaster kan glädja sig åt att de också har en av de riktigt stora tävlingarna, nämligen den som heter International Six Day Enduro. Den började köras redan 1913 i England. Fram till 70-talet så hölls tävlingen alltid i Europa men har sedan dess hållits i en mängd olika världsdelar. Enligt uppgift så kallas tävlingen ibland motorcykelsportens olympiska spel då så många olika nationer är representerade och tävlar mot varandra.