Dyrare motorcyklar

Vem drömmer inte om att färdas fram på en dyr och snygg motorcykel med vinden i håret och solen som värmer, vissa modeller av motorcyklar lockar mer än andra. Många yngre lockas av den mer sportiga modellen medan många äldre föredrar landsvägsmotorcykeln.

Några av de dyrare motorcyklarna idag

Några av de exklusiva och dyrare märken som finns på marknaden idag är bland annat de som nämns nedan i texten. Ecosse är ett sådant exklusivt märke så att många aldrig ens hört talas om det, Ecosse håller till i Denver, Colorado och startades av den före detta racerföraren och ingenjören Donald Atchison. Donalds ledord när resan påbörjades för att ta fram Ecosse var bland annat att han ville kombinera finess, prestanda och exklusivitet som finns i bilar, där framförallt Aston Martin inspirerade.

Kawasaki är ett japanbaserat företag där många exklusiva motorcyklar produceras, en känd modell är Kawasaki Ninja. Kawasaki döptes efter dess grundare Shozo Kawasaki och företaget är känt för att producera värstingmodeller genom åren. Kawasaki har genom tiden fått en del kritik för vissa av dessa modeller då de bland annat tillåtit motorcyklarna att gå i en alldeles för hög hastighet. Harley Davidsson har länge varit ett toppmärke och några av dess exklusivare modeller har toppat listorna över världens dyraste motorcyklar i många år. Harley Davidsson är ett amerikanskt företag och när företaget startades hade de problem att etablera sig på marknaden och fick då tänka om. Det slutade med att de nischade om sig från motorcykeln för alla till ett mer exklusivt märke, vilket idag blev väldigt lyckat. På senare år har dock det amerikanska företaget tappat några marknadsandelar till andra nykomlingar och ligger inte längre som nummer ett på topplistorna.

BMW känner många till och är baserat i Tyskland. BMW började tillverka motorcyklar 1923, huvudingenjören Max Friz fick en avgörande roll i BMW:s historia och var den drivande i att påbörja tillverkning av motorcyklar. Den första motorcykeln som producerades blev mycket lyckad och BMW:s typiska boxermotor och kardandrift var med redan från första motorcykeln. Friz förbättrade boxermotorn med bland annat bättre kylning och succén blev stor. Tillverkningsfabriken låg länge i München men flyttades senare till fabriken i Berlin då biltillverkningen tog för stor plats. Idag sitter utvecklingsavdelningen i München och tillverkningen sker i Berlin. Motorcyklarna som BMW tillverkar gör stora framgångar på racingbanorna och mellan år 1924 till 1929 vinner BMW samtliga tävlingar i Tyskland. Under dessa år klassas även en av modellerna som världens snabbaste motorcykel, BMW R37.

Ducati grundades 1926 av familjen Ducati. Men företagets framgångar kom långt senare då det som många andra företag drabbades hårt under andra världskriget. Först 1983 när företaget blev uppköpt av Claudio och Gianfranco Castiglioni blev de framgångsrika inom branschen för motorcyklar. Bröderna producerade den populära modellen monster som nådde stora framgångar, senare modeller nådde även stor framgång i Superbike VM. Företaget kom in i en ny kris 1995 på grund av systerföretaget i koncernen och Ducati blev då uppköpt igen men den här gången av Texas Pacific Group. Detta gav företaget nya ekonomiska resurser och man kunde lansera nya modeller som tog stora marknadsandelar på touringmarknaden.